Beslissingen nemen

By on 28 December 2008
beslissingennemen

Het eind van het jaar is nabij. En het nieuwe jaar begint bijna. Tijd voor reflectie en tijd voor de blik naar de toekomst. Afgelopen jaar hebben wij allemaal weer veel beslissingen genomen. En één ding weten we zeker: het komende jaar zullen wij weer veel beslissingen nemen. Daarom wilde ik deze keer dieper ingaan op het fenomeen beslissingen.

Beslissingen en keuzes

Aan elke beslissing gaat een keuze vooraf. Keuzes maken wij de hele dag. Hoe laat staan wij op? Wat doe ik vandaag voor kleren aan? Wat ga ik eten? Ga zo maar door. De hele dag door nemen wij beslissingen. Soms hebben wij moeite om een beslissing te nemen. En dat komt vooral omdat wij bang zijn om een foute beslissing te nemen. Om een foute keuze te maken. Blijkbaar zijn wij bang voor de consequenties in de toekomst.

Wij nemen zeer veel beslissingen per dag

Waarom zijn wij bang om beslissingen te nemen? Want wij doen eigenlijk niets anders! Wij zijn gewend om beslissingen te nemen. Het is wel zo dat veel van onze besluiten onbewust genomen worden. Wij nemen heel veel besluiten per dag! Eigenlijk nemen wij net zo veel besluiten als wij gedachten hebben. Elke keer kunnen wij namelijk het besluit nemen om wel of niet met een gedachte mee te gaan.
Ik noem dit voorbeeld om aan te tonen dat wij continu beslissingen nemen en niet bewust zijn wat de consequenties van de beslissingen zijn.
Blijkbaar worden wij juist onzeker van het nemen van beslissingen als wij het ons bewuster worden. Als wij beslissingen met onze rationele geest nemen.

Bij het nemen van beslissingen zijn er aantal zaken van belang. Het is van belang de beslissing te laten passen in je eigen persoonlijke bestemming, je persoonlijke kaders. Het is van belang om beslissingen daadwerkelijk te nemen, en we moeten onze beslissingen evalueren.

Persoonlijke missie

Wij hebben een zienswijze over onszelf nodig. Een persoonlijke missie en je waarden zij  een prima manier om deze zienswijze vorm te geven.  Als je je persoonlijke missie en je waarden helder hebt, is het nemen van beslissingen veel gemakkelijker. Je persoonlijke missie heeft te maken met je persoonlijke bestemming. Waarom ben jij op aard.  Je waarden geven vervolgens een beeld wat jij echt belangrijk vindt. Hoe jij je missie wilt vormgeven. Je missie en je waarden zijn de brug van je innerlijke bestemming naar een manifestatie in omgeving: de manifestatie van de persoonlijke bestemming in de wereld, in je dagelijkse leven, in je werk, in relatie tot anderen.

Gebruik je innerlijke stem

De beste beslissingen zijn de beslissingen die je maakt met gebruik van je innerlijke stem. Ik ben er van overtuigd dat wij eigenlijk precies weten wat wij willen. Maar dat deze kennis verborgen is. En wij zijn gewend om onze besluiten heel rationeel te nemen. Veel mensen zijn gewend om rationeel alles te analyseren vooraf. Maar helaas kunnen wij de toekomst nooit voorspellen.

Beter een beslissing dan geen beslissing

Hebben wij eenmaal onze persoonlijke missie en waarden helder dan hoeven wij niet zo moeilijk meer te doen over het nemen van beslissingen. Dan gaat het adagium gelden: beter een foute beslissing dan geen beslissing. Zoals vaker in deze weblog is aangegeven is een zienswijze over je persoonlijke bestemming essentieel. Maar heb je deze eenmaal dan is het nemen van beslissingen veel eenvoudiger. Wij zijn allemaal erg bang om fouten te maken. Deze angst om fouten te maken stelt vaak de actie om een beslissing te nemen uit. En wij weten allemaal dat angst een slechte raadgever. Maar toch stellen wij beslissingen graag uit.  Dat is geen goede gewoonte.
We moeten leren om sneller besluiten te nemen. Beter een foute beslissing dan geen beslissing. Vervolgens evalueer je beslissing en blijf je dicht bij jezelf. Elke beslissing levert je nieuwe ervaringen op. En kan je leven verrijken. Een goede evaluatie is van groot belang. Heb je eenmaal je beslissing genomen, moet je niet meer teveel terugkijken op de beslissing, maar de keuze loslaten.

Ten slotte

Ik schreef: beter een foute beslissing dan geen beslissing. Eigenlijk klopt deze zin niet. Want een foute beslissing bestaat niet. Het is wel zo dat elke beslissing anders kan uitpakken.

Beslissingen nemen kan ook betekenen: gewoon doorgaan! Beslissing nemen hoeft niet altijd te betekenen dat je wilt veranderen. Je kunt natuurlijk ook gewoon bewust worden dat je tevreden bent met de huidige situatie en niets wilt veranderen. Ook dat is een beslissing nemen.

Beoordeel dit artikel
Guido de Valk

About Guido de Valk

Dit artikel is geschreven door Guido de Valk. HIj is leiderschapscoach | Arts | Expert in neuroleiderschap| Spreker | Auteur | Thought leader

One Comment

 1. John

  3 January 2009 at 20:05

  Ik heb eens ergens gelezen: “Het leven is wat je overkomt, terwijl je andere plannen maakt”.
  Mij hierbij neer te leggen, was, jaren geleden al een heerlijk gevoel van “zwemmen met de stroom van de rivier mee”, wat toch een stuk gemakkelijker is dan de andere kant uit.
  Dit is wellicht de belangrijkste beslissing die ik ooit genomen heb. Het was toen een gedwongen overgave, nu, achteraf, ben ik er dankbaar voor.
  Groetjes, John

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>